5 gode råd

Forskning viser, at jo mere og jo kraftigere radiofrekvent stråling man udsættes for, jo større er risikoen for at få forskellige helbredsgener og sygdomme. Derfor kan det være en god idé, at begrænse eksponeringerne for stråling fra mobiltelefoner, mobilmaster, trådløst internet og andre trådløse teknologier, der er baseret på mikrobølger.

Her er fem enkle måder, at reducere eksponeringerne på:

1) Minimer brugen af mobiler, smartphones og trådløse apparater - brug ledningsforbindelser, når det er muligt. 

2) Hold altid størst mulig afstand til trådløse apparater. Strålingen er kraftigst tæt på senderen. 

3) Køb mobiltelefoner der stråler mindst muligt, dvs. har en lav såkaldt SAR-værdi, og brug højtalerfunktionen til samtaler på mobilen, og placer den længst muligt væk fra kroppen.

4) Sluk trådløse apparater og funktioner, når de ikke bruges. Sluk mobiler og trådløst bredbånd (3G- og 4G-dongler) under transport, hvor de stråler kraftigst.

5) Lad ikke børn bruge mobil, smartphone, trådløse computere og spillekonsoller (fx Nintendo DS, Wii, Playstation 3, Xbox), som udsender mikrobølger / radiofrekvent stråling.


Værd at vide

Trådløse internetroutere (Wifi), Wlan og de fleste trådløse fastnettelefoner (DECT) samt mange babyalarmer udsender konstant stråling når de er tændt. I nærheden af apparaterne, dvs. fra 0 meter og op til ca. 5-10 meter, kan strålingen være meget kraftigere end den stråling, der kommer fra mobilmaster, der er placeret op til ca. 300 meter væk. Mange trådløse computere udsender konstant stråling, også selv om man ikke surfer på internettet. Denne stråling kan ligeledes være relativt kraftigere end strålingen fra mobilmaster.

Obs.: Vær opmærksom på, at den trådløse funktion kan slås fra på computere og trådløse internetroutere, når den ikke bruges. Du kan vælge kun at slå de trådløse funktionerne til når du bruger dem eller permanent forbinde computer og router med et kabel. Selv om du sætter kabel i routeren vil den stadig udsende stråling, hvis den er trådløs. Kontakt din internetudbyder og få at vide hvordan den trådløse funktion slås fra.

I øvrigt kan derkøbes trådløse fastnettelefoner, der kun stråler, når de bruges aktivt og afstemmer sendestyrken i forhold til afstanden mellem telefonrøret og telefonens basestation. Hvis telefon-røret er tæt på basestationen er strålingen derfor forholdsvis svag. Disse modeller er relativt nye på markedet og lavstrålingsfunktionen betegnes blandt andet som "ECO mode plus".                          

Se flere råd, klik her.